Vila Galerija

Stara vila oživljena idejama i ustrajnošću

Jedan od diljskih obronaka pod kojim se smjestio Brodski Stupnik, u procjepu koji se od savske doline penje prema drevnome svetom Martinu i Lovčiću, već desetljećima krasi stara vila. S jednim tornjićem, u živopisnoj igri opeke i drveta, vila je oduvijek izazivala zanimanje prolaznika. No, desetljećima je bila prazna, napuštena, zapuštena. Zub vremena dobro ju je načeo. Međutim, u posljednje dvije godine oko vile počelo se nešto zbivati. Dolazili su strojevi, radnici, i stara vila odjednom se pomladila, oživjela. A sve to zahvaljujući jednoj ženi, Ani Guberac.

Anu Guberac mnogi poznaju. Utemeljiteljica udruge Dobro srce i poznata travarka čiji ljekoviti pripravci pomažu ljudima diljem Hrvatske, ali i preko granica, posao je pokrenula na Koloniji u Slavonskom Brodu, ali je u potrazi za ljekovitim, rijetkim i čovjekovim utjecajem nezagađenim biljem iz, kako često kaže, Božje ljekarne, često lutala po okolici. Već je razmišljala o tome da preseli iz prigradskoga naselja negdje u netaknutu prirodu i činilo joj se da osjeća, sanja to mjesto koje nikako nije mogla pronaći.

– Ovo sam mjesto dugo tražila. Išla sam u Tomicu, Oriovčić, Zdence… Međutim, nekako sam se stalno vraćala ovom napuštenom dvorcu koji sam zapazila idući prema Lovčiću. Čim sam ga prvi put vidjela, osjetila sam nešto posebno. Vidjelo se da je zapušteno, prišla sam i vidjela da tu nitko ne živi. Počela sam se raspitivati, doznala tko su vlasnici, uspjela ih pronaći i ponudila da kupim. Nisu baš lako pristali, nisu se mogli dogovoriti oko prodaje, ali na kraju sam, za Uskrs 2017. uspjela – pripovijeda Ana, koja je odmah nakon kupovine prionula poslu, te od rujna prošle godine i živi u vili.

Kao i ostali mještani Brodskog Stupnika, o vili Štriba malo zna. Pripovijedali su da je tu prva živjela jedna žena i njena kći. Čadež. Tako stariji mještani i zovu ovu vilu. Građena je, čini se Ani, u stilu mađarske secesije, dakle negdje koncem 19. stoljeća i jedinstvena je, jer nigdje u bližoj i daljoj okolici nećete naći nešto ovakvo. Posljednji su vlasnici bili iz obitelji Štriba. No stara gospođa, za koju svi kažu da je bila kao grofica, sjećajući se kako je u crkvu odlazila sa šeširom i rukavicama, je umrla a sinovi se nisu mogli dogovoriti oko prodaje. Inače, Štrige su se bavili vinarstvom i vinogradarstvom, zapošljavali su okolno stanovništvo, a i Ana Guberac misli obnovom imanja donijeti dobrobit cijelom kaju.

– Posjed ima 5 jutara zemlje, privukla me ta šuma, ovaj obronak pun ljekovitog divljeg bilja. Kuća ima čvrst i suh podrum površine 200 kvadratnih metara koji sam uredila, opremila i smjestila proizvodnju ljekovitih pripravaka. I kuću sam uredila, iako posla još ima. A prvi inženjer kojeg sam dovela rekao mi je da bi ju najbolje bilo srušiti. Strop je popucao, pod propao… ali nisam odustajala – prisjeća se Ana Guberac. Uspjela je u svom naumu. Zapušteni tavan je preuredila da može biti prava galerija, na katu je njen stambeni i radni prostor, gdje je rušenjem zidova dobila otvoreni koncept i vizure koje kroz prozore doslovno kradu poglede. Veći je dio namještaja sama uredila i preuredila, a ostalo je kupila i stilski uklopila, stvarajući ugodan ambijent.

Stara staja upravo je za našega obilaska obnavljana. Tu će biti prodajni prostor za ljekovite pripravke OPG-a Guberac. Neke parcele oko vile Štriga već se obrađuju. U rano proljeće tu je posađen bijeli i crveni luk, cikla, a slijede bosiljak, kadulja, ružmarin, čuvarkuća… ljekovito domaće bilje koje Ana Guberac koristi u proizvodnji svojih ljekovitih pripravaka. U planu je kupiti još 2 hektara obližnjega zemljišta. Obilazimo tek dio imanja, stare i nikad prskane voćke, komadić šumice… a Ana pokazuje gdje planira podići malu klijet u kojoj će posjetitelji moći pojesti i popiti nešto zdravo. Pokazuje gdje će postaviti sjenicu, a gdje kapelicu za molitvu i kontemplaciju. Naime, Ana Guberac planira imanje pretvoriti u mjesto gdje će se ljudi moći doći odmoriti, duhovno sabrati, hodočastiti. Bit će tu i mali botanički vrt u koji će djeca moći sa školom dolaziti i učiti o ljekovitim bilju… Ideja je puno. Uz obnovu vile, koja poprima svoj stari sjaj, uključujući i zelene drvene kapke na prozorima i jedinstveni tornjić koji pozdravlja prolaznike, okužena šumicom, voćnjakom, cvijećem i ljekovitim biljem, bit će to prava oaza odmora za tijelo i duh. Ana Guberac uvijek naglašava kako ju u svemu vodi vjera i Bog i sigurna je da je Božjom providnošću uspjela kupiti i obnoviti ovo staro, zapušteno imanje. Božju ruku otkriva u biljkama i, vođena Providnošću, uz puno učenja, proučavanja literature i vlastitim iskustvom stvara ljekovite pripravke, pa sve to sada želi prenijeti i u ovaj kraj na diljskome obronku. OPG Guberac, u kojem Ani pomažu i kćeri Laura i Julija, donosi puno novoga u Brodski Stupnik i sigurno će pridonijeti duhovnom, okolišnom, turističkom i gospodarskom boljitku općine.